Köszöntő

Köszöntő

Utolsó frissítés: 2023 június 21.

Tisztelt Látogató! 

A Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) Szent István Campusának főigazgatójaként szeretettel köszöntöm munkatársaim és hallgatóink nevében.

Campusunk a MATE legnagyobb egységeként Gödöllő város nyugati felében, nagy kiterjedésű fás–parkosított területen, az egyetemi botanikus kert szomszédságában található. A campus központja Gödöllő, de irányítása alatt dolgozik a Szarvasi Képzési Hely és a Szarvasi Arborétum is. Képzéseink, kutatásaink, szaktanácsadási munkánk egyik fókusza is a környezet védelme, szebbé, élhetőbbé tétele. Célunk, hogy tevékenységünkkel hozzájáruljunk egy, a természeti erőforrások fenntartható hasznosításán alapuló modern, innovatív, hatékony, önellátó hazai mezőgazdaság kialakulásához.

A Szent István Campus város a városban. Megtalálható itt étterem, kávézó, bolt, posta, gyógyszertár - minden, ami  szükséges a mindennapokhoz. A vasút- és a HÉV-állomás közelsége Budapest elérését is megkönnyíti. A kulturális élet sokszínűsége mellett – nyári színház, filmklub - lényeges szerep jut életünkben az egészséges életnek, a sportolásnak is. Sportlétesítményeink között van sportcsarnok, teniszpálya, futballpálya, vívócsarnok, legújabb büszkeségünk egy versenyuszoda. Sportolóink sikeresen szerepelnek országos és világversenyeken is. 

Fontos számunkra, hogy kiváló nyelvtudással, gyakorlati tapasztalatokkal és korszerű elméleti ismeretekkel rendelkező hallgatókat képezzünk, akik campusunk falai közül kikerülve elindulhatnak a megálmodott karrier útján, miközben tudásuk szakmai és anyagi megbecsülést biztosít számukra. Képzési palettánk lefedi a magyarországi agráriumhoz kapcsolódó teljes vertikumot: agrár- és környezettudományi, vidékfejlesztési, agrárgazdasági, társadalomtudományi, pedagógiai, valamint műszaki területen képezhetik magukat hallgatóink. Szakjaink közül számos angol nyelven is elérhető.

Nálunk azok is megtalálják számításaikat, akiknek fontos a nyelvtanulás, a nyelvgyakorlás és a nemzetközi kapcsolatok. Több mint 400 külföldi diák választja évek óta campusunkat, és minden évben több száz oktatónknak és hallgatónknak van lehetősége nemzetközi ösztöndíj pályázatok keretei között külföldön tanulni. 

Széleskörű kutatási programokkal, nemzetközi pályázatokba való bekapcsolódási lehetőségekkel, konferenciákkal várjuk a tudományos élet iránt is érdeklődőket, lehetővé téve számos tudományterületen a magasszintű kutatómunkát.

Campusunkon jelentős infrastrukturális fejlesztések kezdődtek, melyeket követően néhány éven belül modern, a jövő elvárásainak is megfelelő oktatástechnikai és irodai környezet várja majd hallgatóinkat és dolgozóinkat. Ezzel párhuzamosan képzési kínálatunkat és képzési tartalmainkat is folyamatosan felülvizsgáljuk és az agrárium, illetve a gazdaság jelen és jövőbeni igényeihez igazítjuk, miközben megőrizzük az elmúlt 70 év tradícióit. Célunk többek között, hogy a magyar tudás, innováció, tehetség bázisán a gazdaság - különös tekintettel az agrár- és élelmiszeripar, valamint a közszolgáltatások – igényeire nyitottabb, a vállalatokkal és az ágazat szereplőivel még szorosabban és hatékonyabban együttműködő egyetemünk legyen.

Büszkék vagyunk arra, hogy campusunkon az elmúlt évek bezártsága után színes sport, közösségi és kulturális programokkal sikerült egy különösen összetartó közösséget összekovácsolni, melynek tagjai számára a Szent István Campus falai között eltöltött idő különleges élményt jelent bármerre is fordulnak meg később a nagyvilágban.

 

Dr. Béres András
campus-főigazgató