Hírek

Tartalom megjelenítő

Létrehozva: 2022 március 28.

Gödöllőn rajtolt a vízilabda egyetemi-főiskolai bajnokság

A MATE Gödöllő Városi és Térségi Uszodája legeredményesebb csapatsportunk, a vízilabda új fellegváraként lépett az országos versenyeknek otthont adó létesítmények sorába. Március 25-26. között itt rendezték meg az EATON Vízilabda Magyar Egyetemi-Főiskolai Országos Bajnokság (MEFOB) férfi selejtező mérkőzéseit. A MATE–GEAC–MSA pólósai a háromból két mérkőzést nyerve jutottak a májusi döntőbe.

A MATE Magyarországon és talán Közép-Európában is egyedülálló lehetőséget kapott azzal, hogy nemzetközi viadalok lebonyolítására alkalmas versenyuszoda tulajdonosaként és fenntartójaként fejlesztheti az egyetemisták sportéletét, hangsúlyozta köszöntőjében Dr. Gyuricza Csaba rektor. Az intézmény él is a lehetőséggel, a korábbi 300-ról 1200-ra emelkedett az egyetemi sportegyesület, a MATE–GEAC igazolt versenyzőinek száma, és fejlődésnek indultak a versenyek is. Egy héttel korábban például a mezei futó országos bajnokságot rendezték meg Gödöllőn.

A vízilabda a férfi és a női vonalon is emeli a létszámát az egyetemi sportrendszerben, és a többi csapatsportághoz hasonlóan igazi egyetemi sportággá válik, hangsúlyozta Mocsai Lajos. A Magyar Egyetemi és Főiskolai Sportszövetség (MEFS) elnöke kiemelte, ha már építünk valamit, akkor azt olyan minőségben kell tenni, ami Gödöllőn megvalósult és ami hosszú ideig fogja szolgálni a minőségi és a tömegsportot is.

Köszöntötte az eseményt Dr. Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora, a MEFS alelnöke is és gratulált az uszodához. A felsőoktatás régi törekvésének nevezte, hogy nagyobb szerepet kapjon sportéletében a vízilabda.

A versenyt megnyitó Vári Attila, a Magyar Vízilabda-szövetség elnöke a sportág egyik legfontosabb versenyrendszerének nevezte az egyetemi-főiskolai bajnokságot. Hozzátette: az egyetemi sport komoly szintre lépett az utóbbi időben, nemcsak a sportolók létszámában, hanem a minőségében is. A gödöllői uszodát egy kiváló egyetem üzemelteti, hatalmas előrelépés ez a térség számára is. Rövid idő telt el az uszoda megnyitása óta, de már most több száz gyermek jár ide sportolni. A szövetség mindenben segíti az itt dolgozók munkáját.
A selejtezőn a következő egyetemek voltak érdekeltek: Semmelweis Egyetem (SE), Szegedi Tudományegyetem (SZTE), Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME), Eszterházy Károly Katolikus Egyetem, Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem (MTSE), Budapesti Gazdasági Egyetem (BGE), Debreceni Egyetem (DE), Budapesti Corvinus Egyetem (BCE), Pécsi Tudományegyetem (PTE), Károli Gáspár Református Egyetem (KRE), Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE), Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE), Széchenyi István Egyetem (SZE).

A MATE–GEAC–MSA első találkozójának első negyedében 5-1-re elhúzott a Károlyi Gáspár Református Egyetem csapata. Ekkor még sejteni sem lehetett, hogy végül gólzáporos, parádés meccsen 19-18-ra a házigazdák nyernek, akik a közönség rokonszenvét is élvezve a második és a harmadik negyedben is felülmúlták ellenfelüket.  A címvédő BGE-vel vívott második mérkőzésen 12-10-re kikapott a hazai gárda. Szombaton a Debrecent győzte le csapatunk a 14-14-es döntetlennel véget ért játékidő utáni ötméteresekkel 17-14-re.
A MATE–GEAC–MSA csapata 5 ponttal, 46-44-es gólkülönbséggel a – Debrecen és a BGE mögött – 3. helyen végzett a csoportban. Folytatás a miskolci döntőn, amit május 19-22. között rendeznek meg.

Gratulálunk a csapatnak és felkészítőiknek a nagyszerű eredményhez!

Az eseményen készült videónk alább tekinthető meg.

​​​​​​​