Hírek

Tartalom megjelenítő

Létrehozva: 2022 május 03.

Huszonhárom MATE-hallgató nyert élsportolói ösztöndíjat

Huszonhárom sikeres fiatal sportoló nyerte el a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) élsportolókat támogató ösztöndíját, összesen 10,9 millió forint értékben. A MATE élsportolói ösztöndíjasai között van Gyurta Gergely világ- és Európa-bajnoki bronzérmes úszó, Rohács Réka nyíltvízi úszó, valamint a MATE-GEAC több kiemelkedő sportolója is.

A Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetemen az oktatás és kutatás megújítása mellett rendkívüli prioritása van a sportélet fellendítésének is. Ennek egyik fontos mérföldköve volt a tavalyi esztendőben a MATE-GEAC megújítása, a négy új sportszakosztály létrehozása, valamint a Gödöllő Városi és Térségi Uszoda átadása. A most díjazott huszonhárom sikeres fiatal igazán motiváló példakép lehet minden sportolni vágyó egyetemista számára, hiszen kiválóan megmutatják, hogyan lehet összeegyeztetni az élsportot az egyetemi tanulmányokkal” – hangsúlyozta Dr. Gyuricza Csaba rektor.

Az élsportolói ösztöndíj 1. kategóriájában 100.000 forintos havi ösztöndíjat nyert el a MATE 19 hallgatója, akik olimpiai vagy paralimpiai sportágban a nemzeti bajnokság legmagasabb osztályában szereplő felnőtt csapat tagjai voltak, vagy egyéniben 1-3. helyezést érték el, vagy akár felnőtt, akár korosztályos nemzeti válogatott tagjaként eredményesen képviselték Magyarországot Európa-bajnokságon, világbajnokságon, olimpián vagy az Universiade nemzetközi sporteseményen.

A MATE ezen legkiválóbb sporttehetségei között van Bogdán Benedek kosárlabdázó, Bognár Nándor kézilabdázó, Bozóki Bence, Bögöly Gábor, Hegyi Bianka, Horváth Kristóf, Kalmár Ákos, Szedmák Réka röplabdázók, Dénes Eszter sportlövő, Döbröntey Réka evező, Gyurta Gergely úszó, Kapdebo Botond karatés, Matesz Viktória ökölvívó, Nádházy Evelin, Németh Nóra, Pápai Márton, Tóth Zsombor atléták, Rohács Réka nyíltvízi úszó, valamint Tóth Ádám vízilabdázó.

A nem olimpiai sportágak terén elért nemzetközi sikereket elismerő 2. kategóriában 80.000 forintos havi ösztöndíjat kapott Makrai Mercédesz kétszeres westernlovagló Európa-bajnok, valamint Hamlin Matthew William Foutka uszonyos és búvárúszó. A 3. kategória 60.000 forintos havi ösztöndíját Balogh Vivien nyíltvízi úszó és Szabó Marcell sportlövő kapták.