Vidékfejlesztési Szakkollégium

Vidékfejlesztési Szakkollégium

Utolsó frissítés: 2021 szeptember 14.


 

A gödöllői Szent István Egyetemen a Vidékfejlesztési Szakkollégium 2001 októberében alakult. Fennállásának első évtizedében alapvetően a gödöllői Egyetemi Kollégiumi Alapítvány által nyújtott támogatáson alapulva végezte tevékenységét. A Vidékfejlesztési Szakkollégium azzal a céllal jött létre, hogy a felsőoktatási intézmény oktatási tevékenységén túlmenően szakmai fejlődési és önképzési lehetőséget nyújtson tagjainak a vidékfejlesztéshez, területfejlesztéshez és agrárgazdasághoz kapcsolódóan.

A Szakkollégium céljait és tevékenységét előadás-sorozatok, viták, konferenciák, kutatások, közösségi programok lebonyolításával valósítja meg. Mint szakmai műhely, fontos szempont a szakkollégisták tudományos előrehaladásának segítése, a kutatói véna és pálya erősítése. A Szakkollégium tagjai a múltban és jelenleg is aktívak a Tudományos Diákköri Konferenciákon történő részvételben, valamint mint az intézményi, mind az országos megmérettetéseken sikerekkel szerepelte.

A Vidékfejlesztési Szakkollégium folyamatosan törekszik szakmai együttműködésekre más csoportokkal, szervezetekkel. Szoros kapcsolatot ápol a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem, Fenntartható Fejlesztés és Gazdálkodás Intézetének, Vidék- és Területfejlesztési Tanszékével (valamint korábbi elődeivel) és a Romaügyi- és Társadalmi Felzárkóztatási Szakkollégiummal. Számos rendezvényben, kutatásban dolgozik együtt a Magyar Regionális Tudományi Társaság Közép-magyarországi Tagozatával, valamint a Faluszemináriumi Kutatóműhely szakmai tagozattal. 

A Vidékfejlesztési Szakkollégium több projektet valósított meg indulása óta (TÁMOP, NTP). A legutóbbi NTP-SZKOLL-19-0065 azonosítószámmal rendelkező, az 2019/2020. tanévhez kapcsolódó, és 2020. december végén befejezett projekt a „Túlélés, fejlődés vagy valami más? – A kistelepülések sorsa és jövőképe a Kárpát-medencében” címet viselő projekt keretében a falukutatást, kötetkiadást, szakmai előadásokat és kerekasztal-beszélgetést, közösségépítést és partneri együttműködést valósított meg a Vidékfejlesztési Szakkollégium. 

A Vidékfejlesztési Szakkollégium – immár a MATE szárnyai alatt – folytatja eddigi tudományos – közösségi tevékenységét, kiemelten kezeli a szakkollégisták toborzását és szakmai mentorálását, együttműködik más szervezetekkel, valamint igyekszik fejlődni.

 

Elnök: Fekete Dóra

Szak: Vidékfejlesztési agrármérnök BSc, III. évfolyam

Email: dora.fekete99@gmail.com

 

Szakkollégiumi koordinátor (kapcsolattartó): Gubacsi Franciska

Intézmény: Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem, Fenntartható Fejlesztés és Gazdálkodás Intézet, Vidék- és Területfejlesztési Tanszék

Email: gubacsi.franciska@phd.uni-szie.hu