Környezetvédelmi (Zöld) Szakkollégium

Környezetvédelmi (Zöld) Szakkollégium

Utolsó frissítés: 2021 szeptember 14.

A MATE Környezetvédelmi (Zöld) Szakkollégium tudományos műhelyként működik, ahol a hallgatók számára lehetőség adódik az egyes környezet- és természetvédelmi témák alaposabb megismerésére, az egyetemi oktatás keretein belül elsajátított tudás fejlesztésére, kiterjesztésére, valamint nem utolsó sorban részese lenni egy vidám és lelkes kis csapatnak.

Műhelymunkáink során meghívott előadók, saját szakkollégistáink vagy diplomatervesek és Tudományos Diákköri Konferenciára készülő hallgatók ismertetik a témával kapcsolatos álláspontjukat, amit később szabadabb keretek között megvitatunk.

Célunk, hogy ne csak a kollégiumban élő, hanem a szakkollégiumon kívüli hallgatókat is tájékoztassuk, felhívjuk figyelmüket az őket érintő környezeti- és természetvédelmi problémákra és azok megoldási lehetőségeire. A szakkollégiumi előadássorozaton volt már szó élelmiszerpazarlásról, natúrkozmetikumokról, fogyasztói társadalomról, környezetbarát tisztítószerekről, a tiszai szemétgyűjtés kalandjairól, de szerveztünk már ruhacsereberét és vitaestet is. Az előadások tárháza szinte kimeríthetetlen, a vezetőségünk igyekszik minden évben új előadókat meghívni, vagy régi előadókat más témával szerepeltetni. Arra is figyelünk, hogy olyan témákat válasszunk és olyan formában, ami tagjainkat leginkább érdekli.

A szakkollégium feladatai közé tartozik az is, hogy felkarolja a Tudományos Diákköri Konferenciákra, és diplomavédésre készülő, természet- és környezetvédelem iránt érdeklődő hallgatókat, számukra szakmai segítségnyújtást biztosítson. Ehhez hozzájárul, hogy aktív tagjainknak igazolást adunk, ami rengeteg plusz pontot jelent a pályázatoknál, de még a kollégiumi felvételinél is.

A Környezetvédelmi Szakkollégium úgymond jobb keze a GATE Zöld Klub Egyesületnek. Közösen szervezünk különböző környezeti nevelési programokat és persze az evés- ivás sem maradhat ki a sorból.