Pályázatok, ösztöndíjak

Tartalom megjelenítő

Utolsó frissítés: 2021 november 04.

Fauna és Flóra Alapítvány kutatási pályázat

Fauna és Flóra Alapítvány a 2021/2022-es tanévre a hallgatói előmenetelt segítő pályázatot hirdet. A pályázat célja kutatási tevékenység támogatása.

Az Alapítvány témafelsorolást tesz közzé, mely témák közül a pályázók szabadon választhatnak kutatási témát. Az Alapítvány, mint támogató sikeres pályázat esetén vállalja a pályázatban megfogalmazott célok megvalósításához szükséges utazási- és labor költségek finanszírozását (külön eljárási rend szerint), a pályázatban igényelt eszközök, adatbázisok rendelkezésre bocsájtását (külön bérbeadási szerződéssel).

KUTATÁSI TÉMAFELSOROLÁS (2021/2022-es pályázati év)

  1. Tavaszi kibocsátás hatásának vizsgálata a nevelt fácán túlélési mintázatára.
  2. Nevelt szürke fogoly őszi (csapatos) és tavaszi (kényszerpárosítás utáni) kibocsátásának túlélési mintázata.
  3. Szürke fogoly (Perdix perdix) alternatív nevelési technológiáinak alkalmazási lehetőségei.
  4. Vörös fogoly (Alectoris rufa) alternatív nevelési technológiáinak alkalmazási lehetőségei.
  5. Vadriasztó prizmák kihelyezésének hatása a vad-gépjármű ütközés gyakoriságára és a balesetek súlyosságára.
  6. Nagy értékű növénykultúrákban bekövetkező vadkár térbeli mintázata.
  7. Vadlúd őszi-téli rágáskár hatása a gabonafélék terméseredményeire.
  8. Vadludak és őzek együttes viselkedésének etológiai vizsgálata mezőgazdasági területeken.
  9. Egy vadászterület mezei nyúl állományának felmérése különböző módszerekkel (éjszakai reflektoros állománybecslés, nappali sávos számlálás /Pielowski féle módszer/, nappalis sávos számlás kutya segítségével) és az eredmények összehasonlítása a vadászterület becslésével.
  10. Egy vadászterület vörös róka állományának felmérése különböző módszerekkel (hivatásos vadászok és vadásztársak ismeretei alapján készült kotoréktérkép, véletlenszerű becslés, rétegzett mintavételen alapuló becslés) az adatok egymással és a vadászterület becslésével való összehasonlítása.
  11. Egy vadászterület gím, dám és őz állományának minimális nagyságának becslése szinkronszámlálással és az adatok összehasonlítása a vadászterület becslésével.
  12. Hagyományos fácánkibocsátást végző vadászterületen a kibocsátó hely és környezetének ragadozó állományának felmérése közvetett jelek alapján (nyom, ürülék, közvetlen megfigyelés, kamera csapda használata) a kibocsátás előtti két hónaptól a vadászidény a végéig.
  13. Apróvadas vadászterület vadetetőinek vizsgálata a nem célzott fajok megjelenése szempontjából.
  14. A vadkár megelőzését szolgáló vadföldek és a kiegészítő takarmányozás vadállományra gyakorolt hatása, értékelése (kutatás helyszíne: Nagybajom).
  15. A gímszarvas és a vaddisznó okozta mezőgazdasági vadkár meghatározása, megoszlása különböző mezőgazdasági kultúrák esetében (kutatás helyszíne: tetszőleges).
  16. Erdővédelmi kerítések, mezőgazdasági bekerített területek hatása a vad mozgására, annak migrációs útvonalára. A mennyiségi vadkár változása a be nem kerített területeken (kutatás helyszíne: Nagybajom).
  17. Szigetszerű (pl.: elkerülő utak, autópályák határolta területre szorult) nagyvad populációk jövője, a túlélés lehetőségei, az általuk okozott vadkár változása ezen területeken (kutatás helyszíne: tetszőleges).
  18. A gyepterületek művelésének, vadeltartó képességük fokozásának elvi és gyakorlati lehetőségei Natura 2000-es területeken (kutatás helyszíne: Nagybajom).
  19. Homokterületek vadföldgazdálkodási lehetőségei, módszerei, kiegészítő vadtakarmányozási alternatívák (kutatás helyszíne: Nagybajom).
  20. A sakálállományok növekedésének modellezése, az elejtett egyedek vehem- és egyéb vizsgálati eredményeinek tükrében (kutatás helyszín: tetszőleges).
  21. Az aranysakál állományának felmérése ”camera trapping” és akusztikus állománybecslés módszereinek alkalmazásával (kutatás helyszíne: Nagybajom).
  22. Az aranysakál állomány növekedésének hatása a rókapopulációra (kutatás helyszíne: tetszőleges).
  23. Az intenzív ragadozógyérítés módszerei, eredményei és ezek hatása adott terület apróvadállományára, nagyvadállományára. (kutatás helyszíne: tetszőleges).
  24. Vaddisznó állomány meghatározása populáció-rekonstrukcióval és egyéb létszám becslési módszerekkel. (kutatás helyszíne: tetszőleges).
  25. A gímszarvas nőnemű egyedeinek állományon belüli koreloszlása, ennek vizsgálata az elejtett egyedek kormeghatározása alapján (kutatás helyszíne: Nagybajom).
  26. A bőgő szarvasbika hangjának és viselkedésének összefüggései (akár a jelölt szarvasok vizsgálatával) (akusztikus és képi kutatás) (kutatás helyszíne: tetszőleges).
  27. A szarvasbika terepi korbecslése, az eredmények összehasonlítása az elejtés után, a hatósági bírálatkor és laboratóriumi vizsgálatok alapján (kutatás helyszíne: Nagybajom).
  28. A gímszarvas állomány becslése ”camera trapping” és egyéb állománybecslési módszerek alapján (kutatás helyszíne: Nagybajom).
  29. Az őz és az apróvad állományok fejlesztési lehetőségei az egyéb nagyvad fajok létszámcsökkenésének tükrében (kutatás helyszíne: tetszőleges).
  30. Az őzállomány mennyiségi és minőségi javításának lehetőségei nagyvadas területen.
  31. Extenzív és félintenzív tenyésztési módszerek alkalmazása -vaddisznóktól „mentesített” területeken- az apróvad állományok növelésére, ezt támogató élőhely fejlesztési lehetőségek nagyvadas élőhelyeken (kutatás helyszíne: tetszőleges).
  32. Szabadon választott, az Alapítvány célkitűzéseihez köthető tématerület.

A pályázatok benyújtása folyamatos.

A részletek és a szükséges dokumentumok megtalálhatók a kiírásban

Benyújtás határideje: